Alkalna Hrana – Kaj je in zakaj bi jo bilo pametno uživati?

Alkalna Hrana – Kaj je in zakaj bi jo bilo pametno uživati?

Najprej osnovno vprašanje: Ali je na tvojem krožniku ponavadi kisla ali alkalna hrana?

Okej, ne glede na to, kakšen je tvoj odgovor, se verjetno sprašuješ...

Ali je vse skupaj sploh pomembno?

Če imam prav in odgovor na ta dva vprašnja mika tudi tebe, ti bo tale članek izredno všeč...

V njem bova namreč odkrila, kaj sta kisla in alkalna hrana, ter ugotovila, ali ima njuno uživanje sploh kakšen doprinos k tvojemu zdravju & dobrem počutju.

Pa začniva...

Pomen hrane za človeško telo...

Kot verjetno veš, ima hrana ogromen vpliv na tvojo energijo, zdravje in počutje.

Ta vpliv je lahko bodisi negativen ali pozitiven – odvisno od tega, kaj najbolj pogosto ješ.

Alkalna hrana lahko tehtnico zagotovo nagne v pozitivno stran, kot se bova podučila kasneje...

Ampak!

Najprej bi rad s tabo nekaj razčistil...

Uživanje alkalne hrane NE pomeni, da moraš kar naenkrat začeti jesti zgolj presno ali vegansko hrano.

Ja – to si ponavadi predstavlja večina ljudi, ki pomisli na izraz alkalna hrana.

Pravzaprav alkalna hrana od tebe ne zahteva veliko odrekanja, le pametnejšo izbiro živil.

In ja – učinki le-tega znajo biti fantastični, saj naše telo v alkalnem vzdušju precej lažje proizvaja potrebno energijo.

Študije so pokazale, da celice namreč v takšnem okolju prejmejo več kisika, kar se kaže pri izboljšanju počutja in manjši utrujenosti.

Uživanje alkalne hrane je tako ključno, če se želiš počutiti super.

Kako pa sva se srečala jaz in alkalna hrana?

Ker se ti na začetku članka nisem predstavil, bom to na kratko naredil sedaj...

Moje ime je Matija in sem bivši osebni trener, ki je pozitivne učinke alkalne hrane odkril čisto po naključju.

Z implementacijo teh živil v redni jedilnik (tako moj kot v tiste, ki so mu sledile moje stranke) so se začeli kazati opazni rezultati.

Alkalna hrana je namreč mojim strankam poleg zavidljive postave pomagale tudi do tiste pogosto nerešljive uganke – kako do več energije in boljšega počutja.

Okej...

Zdaj se že malce "prehitevam".

Dajva raje začeti pri osnovah...

Kaj je sploh alkalno in kaj kislo?

Tole spodaj je pH lestvica.

pH lestvica

Predvidevam, da sva jo oba prvič srečala v šolskih klopeh, ko smo v različne raztopine pomakali lakmusov papir in glede na njegovo barvo odčitali, kje na pH lestvici se je snov nahajala.

Modro-vijolična barva je pomenila, da je raztopina alkalna oziroma bazična (torej nekje med pH 7 in 14), oranžno-rdeč odtenek pa je signaliziral, da je raztopina kisla (oziroma ima pH med 0 in 7).

Kar pa nam morda niso povedali (ali pa sem vsaj jaz to preslišal), je, da je pH "po učbeniku" oznaka za tako imenovan "potential hydrogen" oziroma po naše: količino vodika v določeni snovi.

Snovi z več vodika imajo pH višji od 7 in so bazične.

Snovi z manjšo vsebnostjo vodika pa so kisle in imajo pH nižji od 7.

Slednji podatek bo v nadaljevanju ključen za razumevanje celotnega članka : )

Torej, če to postaviva v najin primer...

Alkalna hrana je tista, ki ima pH nad 7, kisla pa tista, katere pH je pod 7.

A zadeve niso tako preproste...

Prefrigan trik našega telesa oziroma ko kislo postane alkalno...

Ali veš, da limona spada pod alkalno hrano?

"Ampak – kako je to mogoče? Limona je ja znana po svoji kislosti."

Hja – tudi mene je to od začetka precej begalo...

Dokler se nisem naučil, da pH hrane ni izmerjen izven telesa, pač pa glede na ostanke hrane v telesu, po poteku same presnove.

Oziroma v primeru limone...

pH ne izmerimo tako, da limono prerežemo in v njen sok pomočimo lakmusov papir.

Pravi pH, ki je pomemben za naše telo, lahko odčitemo šele po tem, ko mi limono pojemo in jo prebavimo.

Znanstveniki nato na podlagi ostankov presnove limone ugotovijo, kakšen učinek ima limona na telo – kisel ali alkalen.

To znanstveniki merijo s pomočjo PRAL lestvice.

Kaj za vraga je PRAL in zakaj je pojem alkalna hrana odvisen od njega?

PRAL je angleška kratica za “potential renal acid load” oziroma po naše: možnost kislinske obremenitve ledvic.

Z drugimi besedami...

PRAL izmeri natančno količino alkalnosti ali kislosti, ki jo hrana pusti v tvojem telesu po končani presnovi.

Za tiste malo bolj natančne: PRAL izmeri kislost oziroma alkalnost hrane glede na količino mineralov, beljakovin in fosforja, ki ostanejo v telesu po končani presnovi. Ker se beljakovine in fosfor razgradijo v žveplovo in fosforjevo kislino, govorimo o kisanju telesa. Alkalna hrana pa za sabo pusti sledi bazičnih mineralov, kot so kalcij, magnezij in kalij. Več informacij najdeš TUKAJ.

Vsaka hrana na PRAL lestvici ima negativno, nevtralno ali pozitivno vrednost.

Negativna vrednost pomeni, da je to alkalna hrana.

Pozitivna vrednost, da gre za kislo hrano in nevtralna, da gre za nevtralno hrano.

Naj ti to pokažem na primeru…

Brokoli ima PRAL vrednost -1.2, kar pomeni, da je brokoli alkalna hrana – ampak ne tako alkalna kot melancan, ki ima PRAL vrednost – 3.4.

Borova govedina, ima po drugi strani vredno +7.8, kar pomeni, da je precej kisla.

Da ti zadevo kar se da olajšam, ti spodaj pripenjam obsežno tabelo PRAL rezultatov za najbolj znana živila, ki jih uporabljamo v vsakdanjem življenju…

PRAL Tabela

*Če si želiš tole priročno PRAL tabelco tudi natisniti, najdeš "print verzijo" s klikom na tole povezavo : )

Živila, ki imajo najnižjo PRAL vrednost (alkalna hrana) so zagotovo sadje, zelenjava in nekateri oreški ter semena.

Kislo hrano pa ponavadi sestavljajo meso, jajca, žitarice, morski in mlečni izdelki.

Na tem mestu se morda sprašuješ, kako so lahko mlečni izdelki kisli – navsezadnje mleko vsebuje kalcij, ki je alkalni mineral.

Meritve so pokazale, da je to zaradi tega, ker mleko vsebuje precej več fosforja (ki je kisel), kot pa kalcija.

Zakaj je alkalna hrana priporočena, kisla pa ne?

Poglej...

V našem telesu so tako kisle kot alkalne snovi, med njimi pa mora telo vzdrževati pravilno pH ravnovesje.

Dr. Ben Johnson v svoji knjigi Healing Waters pravi, da mora naše telo za preživetje & optimalno delovanje stalno vzdrževati rahlo bazičen pH krvi – nekje med 7,38 in 7,42.

Glede na to, da tole bereš, torej tvojemu telesu to nekako uspeva : ))

Bolj pomembno pa je, koliko se mora tvoje telo »matrati«, da to ravnotežje obdrži.

In ja – tega matranja je v današnjih časih kar precej, saj je naše telo pogosto preobremenjeno z veliko kislimi snovmi, ki so posledica našega življenjskega sloga.

Poglej si vse nepridiprave, ki nas kisajo praktično vsak dan...

  • Prehranske navade, ki vsebujejo veliko sladkorja, predelanih maščob, mesa, laktoze in umetnih prehranskih dodatkov
  • Pomanjkanje zadostne količine vode – kronična dehidracija
  • Onesnažen zrak
  • Negativne misli in čustva, kot sta jeza in strah
  • Uživanje cigaret, alkohola in ostalih podobnih substanc

Pomanjkanje energije, ki temu sledi (in ki je danes praktično že norma za večino ljudi), ti lahko pojasnim z enim drugim ravnovesjem v našem telesu...

Misliš, da se tvoje telo, ko imaš 39 stopinj Celzija vročine, ukvarja, kako biti energičen, vesel in produktiven?

Seveda ne!

Takrat tvoje telo večino tvoje energije usmeri zgolj v eno misijo: Spustiti temperaturo nazaj pod 37 stopinj Celzija, kjer lahko vsi telesni procesi optimalno potekajo.

To pa je tudi glavni razlog, zakaj ob vročini ne moreš ravno "pokati" od energije.

In isto je pri pH ravnovesju...

Če je tvoje telo "zamašeno" s povečano količino kislih snovi (alkalna hrana pa ni na tvojem jedilniku), telo večino svoje energije usmeri v to, da se jih znebi...

Tebi pa nato energije čez dan zmanjkuje za opravljanje vsakodnevnih dolžnosti.

Ja - kdaj je enostavno fizično nemogoče, da bi imeli dovolj energije za dokončanje vseh stvari, ki si jih želimo narediti.

Kaj to pomeni?

Alkalna hrana je pomemben način, da v svoje telo vneseš več bazičnih snovi in svojemu telesu olajšaš bitje za ohranjanje pH ravnovesja.

Tako lahko dvigneš svojo energijo in dobro počutje na njun najvišji nivo.

Da ti pri temu pomagam si spodaj poglej seznam 10 najbolj alkalnih živil, ki jih lahko zaužiješ vsak dan...

ALKALNA HRANA: TOP 10 PRIMEROV

1. Zeleni listi rdeče pese – PRAL: -16.7

Zaploskajva najbolj alkalni hrani na svetu – listom rdeče pese.

Ja, večina ljudi poje zgolj tisti rdeči del pese, medtem ko pozabljajo na praktično njen najbolj blagodejen del – zelene liste na vrhu.

Slednje lahko enostavno uporabiš v kakršni koli solati ali pa jih dodaš v zelenjavno juho.

2. Špinača – PRAL: -11.8

Špinača – alkalna hrana in ena najbolj znanih sestavin za detox smoothie.

To pa je tudi verjetno najlažji način, da jo tudi na svoj jedilnik.

V pomoč ti je lahko recept za "najbolj preprost smoothie na svetu"...

  • 2 decilitra mandljevega mleka (ali vode)
  • 1 pest listov sveže špinače
  • 1 banana

Na zdravje!

3. Ohrovt – PRAL: -8.3

Ja, tudi ohrovt je alkalna hrana, nekateri pa mu pravijo tudi »nova govedina«.

Tako kot omenjena vrsta mesa namreč ohrovt vsebuje veliko železa, kalcija in vitamina K.

Poleg vsega tega pa ohrovt seveda kot alkalna hrana tvojemu telesu pomaga odstranjevati kisle snovi in ohranjati pH ravnovesje.

4. Blitva – PRAL: -8.1 (bogata tudi z življenjsko pomembnimi vitamini, npr. vitamin K)

5. Banane – PRAL: -6.9 (velika vsebnost kalija in dober vir vlaknin)

6. Sladek krompir – PRAL: -5.6 (tvoje telo razvaja z ogromno vlakninami, vitamini in minerali)

7. Zelena – PRAL: -5.2 (poleg alkalnosti je zelena tudi “negativna kalorija”, saj tvoje telo porabi več kalorij, da jo prebavi, kot pa je skupno število kalorij v njej)

8. Korenje – PRAL Score: -4.9 (1 skodelica sesekljanega korenčka vsebuje 3-kratno dnevno dozo znanega antioksidanta – beta karotena)

9. Kivi – PRAL: -4.1 (med drugim vsebuje tudi 5x več vitamina C od pomaranč)

10. Cvetača – PRAL: -4.0 (poleg alkalnosti pomaga uravnavati tudi hormonsko ravnovesje v telesu)

Ali veš, da obstaja še nekaj bolj učinkovitega, kot alkalna hrana, za dvig alkalnosti tvojega telesa?

Poglej...

Alkalna hrana, ki sva jo opisala v tem članku bo pravi balzam za tvoje telo, saj mu bo prinesla življenjsko pomembne bazične minerale.

Se pa tu pojavi drug problem...

Koliko alkalnosti lahko v svoje telo vneseš, je omejeno s tem, koliko hrane lahko poješ.

Po domače...

Za večino ljudi je praktično nepredstavljivo, da bi pojedli par kilogramov zelene listnate zelenjave na dan.

Na srečo obstaja še en drug način, s katerim je vnašanje alkalnih snovi precej bolj enostavno...

Govoriom o alkalni ionizirani vodi, ki ima za razliko od navadnje (pH 7) izredno visok alkalni pH – tudi do 9.5.

Prav tako je ta voda nabita z minerali in ostalimi življenjsko pomembnimi snovmi.

In ja – ker telo naše vode ne prebavlja, temveč jo vsrka, se ta močna bazičnost direktno prenese v naše telo.

Alkalna hrana v kombinaciji z alkalno ionizirano vodo tako predstavlja "sanjsko moštvo" za tvojo energijo in počutje.

Edini problem?

Do nedavnega je bila ta voda na voljo zgolj prebivalcem globoko v Himalaji.

Na srečo pa so znanstveniki odkrili način, kako lahko to vodo ljudje (tudi v Sloveniji) pridelamo kar na domači pipi.

Zaradi njenih blagodejnih učinkov, ki mi jih je njena uporaba prinesla, pa to vodo imenujem kar Vitalna Voda.

Skratka...

Če te o tej vodi zanima več, lahko klikneš modri gumb spodaj in si prostovoljno prebereš, zakaj je ta voda tako blagodejna za tvoje telo in kako jo lahko imaš doma...

Se bereva naprej tam,

Matija

P.S. Seveda ti na gumb zgoraj ni potrebno klikniti, če si popolnoma zadovoljen oziroma zadovoljna s svojo energijo in imaš v svojem telesu dovolj alkalnih snovi.

Če ti je uspelo do te stopnje priti po svojih lastnih močeh, ti lahko zgolj čestitam in upam, da ti je ta članek postregel s kakšno uporabno stvarjo ali dvema.

V kolikor pa ti morda do te točke še ni uspelo priti in si želiš v svoje telo enostavno vnašati več bazičnih snovi in tako priti do več energije, klikni tisti moder gumb zgoraj in si preberi, kako ti lahko alkalna ionizirana oziroma Vitalna Voda pri tem pomaga : ))

Dodaj odgovor

4.9 (98%) 10 votes